Deze blog gaat over Sinterklaas. Ik liep vandaag in de school van mijn dochter, Cato, die is bijna 6 op dit moment, En daar zag ik allemaal vuilniszakken staan, garbage bags, met namen erop. En toen dacht ik, oh ja, dit ben ik je vergeten te vertellen. Ik heb je verteld over Sinterklaas met jonge kinderen. Kinderen die geloven in de magie van Sinterklaas en de pieten. Maar wat gebeurt er als een kind niet meer gelooft in Sinterklaas? When a child doesn’t believe anymore in Sinterklaas? Dat is meestal rond 7 of 8 jaar. Maar de Sinterklaastraditie gaat wel door, maar op een andere manier. En dat wil ik je in deze blog uitleggen. Wil je de blog liever luisteren? Dat kan hier.
Wat gebeurt er als een kind of een mens niet meer gelooft in Sinterklaas? Op school wordt Sinterklaas wel gevierd, maar met surprises. Want in die vuilniszakken die ik dus vanmorgen zag, daarin zaten surprises. Wat er gebeurt in de klas is dat kinderen lootjes trekken. En dit is al Secret Santa. Misschien ken je dat wel. We trekken lootjes. We draw lots. En dan krijg je de naam van een ander kind. Op dat lootje staat de naam en wat informatie over het kind of misschien als er cadeautjes worden gekocht dan staat er op het lootje wat voor cadeautje hij of zij wil. Maar niet alle scholen werken met cadeaus, Dus dat hangt af van de school. It depends on the school. Maar wat er dus gebeurt is dat je een lootje hebt en dan ga je thuis een surprise maken. En een surprise maken is echt een ding. Ik vond het heel moeilijk vroeger. Ook creatief, maar je moet ook echt bedenken oké, wat ga ik maken dat past bij deze persoon? En je moet denken aan… wat heb ik gekregen als kind? Ja, Ik heb bijvoorbeeld een keer van papier-maché een balletschoen in een kartonnen doos, in een cardboard box. Een papier maché balletschoen, want ik hield van ballet en ik houd nog steeds van ballet.
Dat is iets dat bij mij past, weet je, that suits me, that fits me. Of iets over muziek, of een muziekinstrument gemaakt van klei, of de gekste dingen, de grootste dingen worden gemaakt door de kinderen, maar ook deels door de ouders. Dus als je een kind hebt in deze periode die een surprise moet maken, succes! Het kan veel werk zijn. Het is ook leuk en een creatieve manier voor kinderen om iets voor een ander te maken. In de week voor Sinterklaas komen dus alle kinderen met de surprises naar school en daar worden de surprises uitgepakt en bekeken. Soms is er ook een gedicht bij, een kort gedicht, een poem. En dat moet altijd rijmen, en het gaat over het kind. Dus dat hoort er ook bij. Dat is ook een deel van het deal. Een surprise, een cadeau en een gedicht. En soms dus geen cadeau. Het leuke hieraan is dat je aan het einde moet raden wie dat voor jou heeft gemaakt. ‘Raden’ is to guess. So you have to guess who created this surprise for you. En aan het einde van de dag weet je wie had mij. Who had me? En dan weet iedereen van wie hij of zij de surprise heeft gekregen.
Dat is hoe het werkt op school. Ik heb komend weekend ook Sinterklaasviering met mijn schoonfamilie. Met mijn eigen familie doen we het niet meer. We zijn gestopt met Sinterklaas vieren en hebben de focus gelegd op kerst met elkaar. Sinterklaas vieren wij helemaal niet meer en dat is helemaal oké. Bij Pieters familie, dus mijn man heet Pieter, bij zijn familie is het altijd een enorm ding, Sinterklaas. En we deden dat altijd met al zijn neven en nichten, dat waren heel veel mensen, maar al die neven en nichten, cousins, kregen ook kinderen en toen waren er te veel mensen om het nog samen te vieren. Dus nu sinds een jaar of drie, vier, doen we het alleen met Pieters gezin. Zijn vader… Zijn moeder is overleden, dus geen moeder. Zijn vader, zijn zusje en zijn broer met het gezin van zijn broer. En wij komen met elkaar samen bij zijn broer thuis in Amersfoort. Daar wonen zij. Wat we hebben gedaan en hoe het voor veel families nu werkt is dat we hebben afgesproken dat we kleine cadeautjes kopen voor de kinderen. Er zijn zes kleine kinderen in totaal die allemaal nog wel geloven in Sinterklaas. So they all believe in Sinterklaas.
Dus voor hen gaan we de traditie met de zak van Sinterklaas voor de deur zetten en de spanning van oeh Sinterklaas is gekomen met cadeaus. Zoals je ook kan horen in mijn vorige podcast over Sinterklaas en hoe dat werkt. Maar voor ons de volwassenen, de adults, hebben we lootjes getrokken online op www.lootjestrekken.nl. Dit is geen ‘ad’, dit is gewoon wat heel veel mensen gebruiken. Lootjestrekken.nl En daarin heb je dus ook je verlanglijstje. En dan kan je zeggen wat je graag wil hebben. Dus wij hebben een budget van 25 euro. Iedereen mag een cadeautje kiezen voor zichzelf van dit wil ik hebben voor 25 euro dus je kiest je eigen cadeau en we krijgen allemaal een naam. En niemand weet, officieel weet niemand van elkaar wie wie heeft, so no one knows who has who, maar goed ik weet wel wie Pieter heeft en zo. Het is niet zo secret, niet zo geheim meer. Maar dat is oké. En Wat wij dan doen is wij nemen het cadeautje mee met een kort gedichtje, een short poem, een kort gedichtje van de Sint met de afzender van… Is de Sint natuurlijk, de zender is de Sint en die doen we ook in de zak. Dus wij doen geen surprises, want de kinderen geloven natuurlijk nog, dus het is een beetje raar anders, maar wij doen wel ook cadeautjes voor elkaar. En we krijgen altijd een chocoladeletter van Pieters zusje, mijn schoonzusje. En zij koopt voor iedereen een chocoladeletter. En dan krijg je dus de letter van je voornaam.
Dus ik krijg altijd een M, een pure chocolade M. Superlekker! En dan aan het einde van de avond of de volgende dag via de WhatsApp-groep kijken we, oké, wie had wie? Want dat is de vraag, hè? Wie heb jij? Wie heb jij? En wie had wie? Ik heb dit jaar mijn schoonzusje en zij wilde een boek. Dus ik heb een boek voor haar gekocht. Super makkelijk! En ik moet nog een gedichtje schrijven. Een kort gedichtje. Als je nog inspiratie hebt voor een gedichtje, laat het me weten. Ik ben niet super goed in rijmen. Maar dit is dus de Nederlandse traditie voor Sinterklaas met volwassenen. Voor als je geen kleine kinderen hebt of een combinatie van beide.
Heb je nou nog vragen over Sinterklaas? Laat het me weten. Stuur me een DM op instagram @mariska.mamadutch of stuur me leuk een e-mail naar mariska@dutchspeakingacademy.nl Ik wens je hele fijne dagen, hele mooie dagen, en ik hoor je graag snel.
Sta je al op mijn nieuwsbrieflijst? Nee? Meld je dan nu aan, dan heb je mij één keer per week in je inbox met tips, tricks en dus aankondigingen van bijvoorbeeld een nieuwe podcast.